Besök oss
Björngårdsgatan 15
118 52 Stockholm

Kundservice
etcel@etc.se
08-410 359 00
Telefontider måndag – fredag klockan 9-12.
Vardag innan helgdag och helgdagar har vi stängt.

Snabbnjut av Barcelona

Under en längre tågresa är Barcelona ett härligt stopp på vägen – kultur, storstad och Medelhavsstrand i ett! Men hur får du ut det mesta av en eller ett par dagar där? Här är fyra säkra tips.
Stranden, Barceloneta och Port Olímpic

Barcelona är en storstad med storstadens mat- och kultur­utbud, men har samtidigt en lång kust med sandstränder. Det är dessutom helt okej stränder, i alla fall för att ligga i en storstad. Så om solen skiner, vilket den ofta gör: gå ned till stranden. Även om du inte känner för att bada.

Barceloneta, kvarteret nere vid stranden som en gång var en fattig fiskarby har allt mer tagits över av turistintressen och förlorat sin forna charm. Men det förtjänar fortfarande ett besök. Här finns fortfarande några riktiga hål-i-väggen-barer kvar att äta tapas på, dit Barceloneta-bor och inte bara turister kommer. 

Med det sagt är det inte alltid helt fel med så kallade turistfällor. Många Barcelona-bor har som tradition att åka ned till hamnen för att ”äta ris” (det finns många olika risrätter, inte bara paella). Ett stenkast från la Barceloneta finns den ”olympiska hamnen” (den delen som renoverades inför OS 1992) – Port Olímpic på katalanska – och där finns framför allt restaurangen La Fonda del Port Olímpic. Den är inte den allra charmigaste utvändigt, men är oslagbar i utbud och kvalitet. En dagsmeny för 12 euro som är så komplett att du inte kommer att behöva äta middag. Och det finns något för alla, även vegetarianer. Inte ens kräsna katalaner klagar på deras ris-utbud.

Men OBS: det gäller att beställa just Menu del dia, aldrig vanliga menyn som är mycket dyrare. Det gäller för övrigt alla restauranger i hela Barcelona. Kypare instrueras att insistera på att ge vanliga menyn och inte erbjuda dagsmenyn – särskilt till turister.

Barceloneta, Port Olímpic, Moll de Gregal 7.

Ta ett glas cava på La Xampanyeri.

La Xampanyeria

Ännu en klassiker dit många turister kommer men har du aldrig varit här är det värt ett besök. Här serveras vad namnet antyder – champagne – eller dess katalanska motsvarighet cava. Men man måste beställa tapas att äta för att få ett glas. Detta för att folk inte ska bli för berusade … vilket de brukar bli ändå. Ett besök här kräver dock att pandemin verkligen trängts tillbaka.

Carrer de la Reina Cristina 7.

Caixa Forum

Om du tvekar på vart du ska gå för intressanta utställningar men inte har mycket tid är det här nästan alltid lyckat. Det moderna museet ligger i en gammal textilfabrik och är ett fantastiskt exempel på katalansk, industriell modernism. Katalansk arkitektur är inte bara Antoni Gaudí! 

Sedan finns här alltid fantastiska utställningar. Fram till den 6 juni visas en samling målningar av belgiska surrealisten Magritte och intressanta Ratas, Ratas, Ratas om hackare av olika slag och deras poetiska och politiska betydelse.

Här finns också berget ­Montjuïc med ett stort konstmuseum och en av världens mest spektakulära kyrkogårdar.

Avenida Francesc Ferrer i Guàrdia, 6–8.

Tibidabo

Den som är i Barcelona med barn kan besöka nöjesparken högst uppe på bergstoppen Tibidabo. Men hit kommer du ändå bara för att se hela Barcelona breda ut sig framför dig ända ned till Medelhavet. Här finns även den katolska kyrkan Temple de sagrat cor, krönt av en kristusstaty med utsträckta armar som ligger 600 meter ovan havet och lyses upp på kvällen så man ser det från hela staden. 

Det många inte känner till är att Tibidabo är den högsta toppen på bergsmassivet Serra de Collserola som är fantastiskt att vandra i. Efter att ha njutit av utsikten över Barcelona: vänd staden ryggen, snöra på dig kängorna och ge dig ut på hajk. Du kommer inte att ångra dig.