Besök oss
Björngårdsgatan 15
118 52 Stockholm

Kundservice
etcel@etc.se
08-410 359 00
Telefontider måndag – fredag klockan 9-12.
Vardag innan helgdag och helgdagar har vi stängt.

Hur sparar jag utan att bidra till klimatförstörelse?

”Det finns inget enkelt svar på frågan utan det handlar om förtroende.”

Fråga: Jag har läst att svenska storbanker miljardinvesterar i fossilindustri. Detta trots att de framställer sig som ”gröna” och ”hållbara”.

Hur placerar jag mina sparpengar så att de inte bidrar till klimatförstörelse?

Anna Karlsson

Svar: Det är sant att fossilindustrin har fått, och fortfarande får, enorma krediter från banker och att deras aktier köps av både pensionsfonder och andra sparinstitut. 

Men som privatperson är det väldigt svårt att få ett ordentligt grepp om det här.

Vem visste att den som sparade på Swedbank in­direkt hjälpte banken att tvätta pengar för ryska oligarker? Och vem kan vara helt säker på att en ”grön fond” verkligen är grön nu när EU:s förslag till taxonomi, alltså klassificering av ”gröna investeringar”, tillåter att investeringar i gas och kärnkraft kallas hållbara?

Sanningen är nog att de pengar svenska ­sparare sätter in på banker i praktiken styrs av en liten grupp människor som varken är transparenta eller särskilt intresserade av att diskutera mottagarna av de lån banker ger. Mycket döljs ju också av de vanliga reglerna om affärs­hemligheter.

Så i grunden hamnar vi i att det blir som den gamla Hoola Bandoola-låten ”Vem kan man lita på?”

Det finns inget enkelt svar på frågan utan det handlar om förtroende.

Många vill ju inte spara på börsen eller andra marknader eftersom det pågår en spekulation där. Då är sparande direkt i enskilda företag man tror på bättre – företag som tydligt visar vad de gör. Ett annat sätt är att spara i hus eller mark, det vill säga saker som inte försvinner och på lång sikt alltid har ett värde.

Själv sparar jag direkt i klimat­projekt jag får möjlighet att studera genom mitt jobb. Jag tänker att även om de inte alltid går så väldigt bra, så kommer de i alla fall göra lite klimat­nytta. Men det är ju inget alla har tid med.

Tyvärr har staten tagit bort de obligationer som vanligt folk kunde köpa och därmed spara i.

Vill man korttidsspara tycker jag själv att de alternativa bankerna (som JAK eller Ekobanken) är ett bra alternativ och jag skulle hellre ha mina pengar i statliga SBAB än på Nordea.

Så mitt råd är: Om du inte passivt vill ha pengar i banker eller fonder – leta upp projekt du tror på och spara i dem där det är möjligt.