Besök oss
Björngårdsgatan 15
118 52 Stockholm

Kundservice
etcel@etc.se
08-410 359 00
Telefontider måndag – fredag klockan 9-12.
Vardag innan helgdag och helgdagar har vi stängt.

Tillsammans bygger vi ut solenergin

Alla investeringar i ETC Klimat går till klimatsatsningar i Sverige – solcellsparker och biokolsanläggningar som du kan se och besöka.

En av Sveriges största solcellsparker att besöka

Genom klimatinvesteringar har våra kunder bidragit till att bygga ut en av Sveriges största solcellsparker! ETC Solpark i Katrineholm är byggd för att alla ska kunna åka hit, titta på solcellsanläggningarna och upptäcka allt som går att göra för klimatet här och nu.

Nu kan du äga en egen del av våra solparker

Om du saknar eget tak att sätta upp solceller på kan vi sätta upp dem åt dig i vår solpark. 

Det betyder att du själv äger paneler i vår park och köper elen för 1 öre/kWh. Skulle man räkna om det till ränta så har du 2 procent i avkastning om elpriset det året är 20 öre i inköpspris i snitt. Är elpriset 30 öre så har du drygt 3 procent i avkastning och så vidare. Ju högre elpris desto bättre ekonomi för dig, men det är alltid samma klimatnytta som för alla andra sparare. En andel i parken kostar 10 000 kr och betyder att du äger paneler som producerar 900 kWh per år. I tjugofem år!

Mer om att sätta upp solceller i våra parker.

Från investering till solenergi

Över hela världen investeras det i solceller – det är den renaste, enklaste och dessutom mest småskaliga lokala elproduktionsmetoden.

Hälften av din klimatinvestering går direkt till solceller i ETC:s solparker och hustak runt landet. Där gör de ren el och klimatnytta. Inga pengar går till spekulation, börsen eller andra finansmarknader. Allt blir solceller.

Tillsammans skapar vi med vår trafik, våra industrier, vår mat och andra varor utsläpp på över 50 miljoner ton. Vi pratar mycket om klimatet men alltför lite händer. Utsläppen ökar. Så måste det inte vara. Solceller är ett sätt att snabbt minska utsläppen, här och nu. Det blir renare el och smutsig elproduktion pressas ut.

ETC deltar i solrevolutionen på flera sätt. Vi investerar i ny solenergi, vi hjälper människor att installera solceller hemma och vi köper överskottsel från solcellsägare.

Biokol – det svarta guldet

Biokol har fått stor uppmärksamhet på senare år, för möjligheten att långsiktigt lagra in kol och därigenom minska växthuseffekten.

Hälften av din klimatinvestering går till biokol som produceras i ETC Solpark på egen flis. Sedan mättar vi den med fermenterad näring, även den klimatpositiv och full med fotosyntesbakterier. Tillsammans lagrar de näring och koldioxid och gör matjorden starkare och klimatet renare. 1 kg biokol lagrar 3 kg växthusgas.

ETC producerar idag 300 kilo biokol per dag. Målet med Från Hopp till Handling är att öka till 3 000 kilo per dag. På ett år blir det 1080 ton som lagrar 3240 ton koldioxid.

Våra utvecklade processer är små bidrag till en hållbar värld. Många små bidrag kan rädda världen.

utbilda dig i solparken

Funderar du på att sätta upp egna solceller? I ETC Solpark kan du gå en av våra populära solcellskurser. Eller varför inte lära dig mer om odling. Våra proffsiga kursledare delar med sig av all kunskap vi samlat på oss genom åren. Du kan gå kurserna både på plats i vår Solskola eller online.

Guidade vandringar

Följ med på en inspirerande vandring i ETC Solpark Katrineholm! Under några timmar vandrar vi runt i parken och ­diskuterar solenergi, nya tekniker, nya förändringar av vad vi kan göra var och en – och tillsammans – i klimat­frågan. Våra Kullendagarna är klimatpolitik live, mest utomhus och de sänds även digitalt.