Besök oss
Björngårdsgatan 15
118 52 Stockholm

Kundservice
etcel@etc.se
08-410 359 00
Telefontider måndag – fredag klockan 9-12.
Vardag innan helgdag och helgdagar har vi stängt.

”Mina barn blev skitarga på mig”

För sju år sedan fattade familjen Axelsson i Sundbyberg ett gemensamt beslut att aldrig mer flyga. Nu har pappan, Per, brutit löftet – men han har klimatkompenserat. ”Det var en studieresa i jobbet, jag fick lära mig mer om arbetsintegrerad psykosvård, det var otroligt värdefullt! Men mina nu vuxna barn har inte förlåtit mig.”

När familjen Axelsson för sju år sedan satt och pratade om den rådande klimatkrisen kom de fram till att de kände ilska över att flyget är så subventionerat, att politiker kastar pengar på flyg och flygplatser på skattebetalarnas bekostnad, trots klimatkrisen.
De hade varit en ”helt vanlig” familj, gjort någon charterresa när barnen var små och varje gång ett av barnen fyllde 15 år fick födelsedagsbarnet välja en stad i Europa som familjen flög till.
Men så satt de runt köksbordet och talade om sin oro för framtiden. Om ett scenario av en delvis obeboelig värld, med enorma flyktingströmmar som följd.

Ett familjebeslut

– Vi blev överens om att inte fortsätta flyga, det var ett familjebeslut, säger Per Axelsson, socionom och 58 år ifrån Sundbyberg.
Att upprätthålla beslutet har gått bra. När yngsta barnet fyllt 15 blev det en tågresa till Dortmund där de kollade på fotboll.
– Jag tycker att det är bra att vi ifrågasätter om vi behöver resa och om flyg är nödvändigt.

Moraliskt dilemma

Men så erbjöds Per, som arbetar med integrerad arbetsrehabilitering i psykosvården (IPS), en studieresa i jobbet. Han försökte övertala arbetsgivaren att gruppen skulle resa till Nederländerna med tåg istället för att flyga till Storbritannien – men det gick inte igenom.
– Om jag ville följa med var flyg enda alternativet, på grund av tidsaspekten.
Per Axelsson valde att följa med – och ångrar sig inte.
– Det var ett moraliskt dilemma. Mina vuxna barn blev skitarga och det tycker jag är bra.
Resan var otroligt inspirerande för Pers arbete, så han känner att det var bra att åka med – och att klimatkompensera.

En del av hoppet

Valet av klimatkompensation föll på ETC, för Per Axelsson tänker att många andra företag ägnar sig åt ”greenwashing”. ETC sätter upp solceller och tillverkar biokol för klimatkompensationspengarna som kommer in.
– Företaget har trovärdighet. För mig är ETC en del av hoppet! Att klimatkompensera är en markering. Det ska inte vara ett lättvindigt val att flyga.

Minska ditt klimatavtryck

• Genom att investera i solceller och biokol minskar du utsläppen på jorden. En klimatskatt som ger effekt här och nu.
• Du kan du beräkna utsläpp från resor och konsumtion och betala engångssummor.
• Du kan även prenumerera månadsvis för att kontinuerligt förhindra ytterligare växthusgasutsläpp (som privatperson eller företag).