Besök oss
Björngårdsgatan 15
118 52 Stockholm

Kundservice
etcel@etc.se
08-410 359 00
Telefontider måndag – fredag klockan 9-12.
Vardag innan helgdag och helgdagar har vi stängt.

Proffsens tips inför tågresan

Låt det ta tid. Gör resan till målet. Och ha en lagom stor ryggsäck. Så maxar du din tågresa enligt tåg­experterna.

Att resa är en aktivitet som kräver förberedelser oavsett om du åker ensam eller med familjen. Tar man flyget behöver man ofta vara på flygplatsen flera timmar i förväg och hetsa upp sig över den långa kön till säkerhetskontrollen. Att ta tåget kan ge en mer stressfri resa, men det kan vara bra att inte vara alltför mycket av en tidsoptimist.

– Var noga med att planera in hyfsat långa byten så att man inte har en kvarts byte på Hamburg hauptbahnhof, till exempel. Det är också mysigt och kul att sitta på tågstationer och kolla på folk så det gör inget om man stannar en stund, säger Julia Salwén.  

Studenten Julia Salwén är en van tågresenär. Hon har rest den klassiska europeiska rutten genom Tyskland, Frankrike, Italien, Schweiz och Öster­rike två gånger. Hon har även åkt tåg i Sri Lanka och Kina. Fördelarna med tåg är många, tycker hon, men det bästa är att drömma sig bort i land­skapen som flimrar förbi. Det gör vägen till slutdestinationen till ett mål i sig. 

Studenten Julia Salwén är en van tågresenär.

– Det är ögonöppnande, ofta i Europa åker man förbi byar och andra små städer på vägen, man får se mer än bara en polerad huvudstad. Det är kul att se länder svischa förbi, säger hon. 

Lifehack för sittplats

Inom Europa behöver man sällan boka sittplatser på tågen vilket skapar ett mer fritt resande. Utan platsbokning finns dock risken att du får stå upp under hela resan, men där har Julia klurat ut en smart lösning.

– Ett lifehack är att sätta sig i restaurangvagnen och beställa det billigaste de har. Då kan man sitta där hela resan, och restaurangerna brukar vara väldigt mysiga också, säger Julia Salwén. 

En annan flitig tågresare är Malin Ericsson som år 2016 slutade flyga och därefter blev besatt av tåg. Så pass att hon började hjälpa andra planera sina resor.

– En tågresa är mer än en transport, det handlar inte om att ta sig från A till B. Man är faktiskt på semester under hela tågresan, om man tänker så kan man njuta mer av resan, säger Malin Ericsson.

Paxa platsen

Man känner ofta igen tågluffare på de gigantiska ryggsäckarna de bär på, och en del av tåg­resandet är just att ha en ryggsäck istället för resväska. De fyller en funktion, ryggsäckar är faktiskt smidigare att ta med på tåg, men det är viktigt att tänka på storleken så att man inte fastnar med väskan när man går på, säger Malin Ericsson.

”Lämna en tröja”

Att boka sittplats är valfritt på de flesta tåg, men ska man boka sittplats på tyska tåg bör man känna till reglerna för att inte mista sin plats. 

– Om man går iväg från platsen kan någon annan ta den, den anses då som typ förverkad. Så man får komma ihåg att lämna en tröja eller något så att ingen snor plats­en, säger hon.